Orthoptie

De orthoptist kijkt naar de samenwerking van beide ogen. Indien de ogen niet of zelfs té goed met elkaar samenwerken, kunnen vervelende klachten ontstaan. Orthoptie onderzoeken kunnen worden uitgevoerd bij kinderen en volwassenen.

Hij of zij onderzoekt uw ogen op eventuele oogafwijkingen en oogziektes. Bij veel oogaandoeningen kunnen onze optometristen u direct adviseren. Als blijkt dat er verdere medische behandelingen nodig zijn wordt u doorverwezen naar een oogarts.

Denkt u dat een orthoptie onderzoek nodig is? Dat kan, neem dan contact op met de huisarts. Hij of zij maakt dan een verwijzing voor u aan voor een orthoptie consult in het ziekenhuis.

Voor kinderenVoor volwassenen

Orthoptie onderzoek bij kinderen

Wanneer een orthoptie onderzoek bij kinderen?

  • Hoofdpijn
  • Verminderd zicht
  • Lees- of leerproblemen
  • Moeite met diepte inschatten
  • Vaak knijpen met de ogen
  • Scheelzien
  • Een lui oog
  • Indien de ouder(s) een oogafwijking hebben
  • Advies schoolarts, jeugdarts, huisarts of een andere arts

Voor een orthoptie onderzoek is een verwijzing van een (huis)arts nodig.

Helaas hebben wij momenteel geen orthoptiste in de winkel. Maar in het ziekenhuis kun je gemeten worden.

Neem voor een verwijzing voor een orthoptie consult contact op met je huisarts of consultatiearts. Zij kunnen je doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Kinderen kunnen hun ogen goed scherpstellen (accommoderen), waardoor alleen een standaard oogmeting onbetrouwbaar is. Een orthoptie onderzoek geeft zekerheid. Tijdens dit onderzoek worden de ogen met toepassing van oogdruppels gemeten, wordt de oogsamenwerking bepaald en worden de ogen beoordeeld op hun gezondheid.

Deze oogdruppels zorgen ervoor dat het scherpstellend vermogen van de ogen wordt stilgelegd. Daarbij wordt het zicht van dichtbij voor ongeveer 4 uren wazig en de pupillen kunnen tot 24 uur wijd blijven, waardoor het felle licht hinderlijk kan zijn. Een zonnebril of pet is hierbij prettig.

Orthoptie onderzoek bij volwassenen

Tijdens een orthoptie onderzoek wordt gekeken naar de samenwerking van de ogen, de oogstand en de werking van de oogspieren

Daarnaast wordt onderzocht hoe goed het zien is ontwikkeld, vervolgens wordt door middel van een pupil verwijdende druppel, de sterkte van de ogen opgemeten en wordt gekeken naar de gezondheid van de ogen.

Behandeling

Een behandeling kan bijvoorbeeld een dagelijkse oogoefening zijn of een prismabril.

Vergoedingen

De kosten voor een orthoptisch onderzoek worden verrekend met het (overgebleven deel van het) eigen risico. Per zorgverzekering verschilt het, hoeveel u betaalt, wij kunnen u hierover persoonlijk informeren.

Wanneer een orthoptie onderzoek bij volwassenen?

Als u twijfelt, of een orthoptisch onderzoek nodig is bij u, kunnen wij u hierover informeren.

  • Scheelzien
  • Dubbelzien met twee ogen
  • Problemen met de samenwerking van de ogen, wat zich bijvoorbeeld uit in hoofdpijn, vermoeidheid, onrustig zien, leesproblemen of moeite met diepte inschatten

Voor een orthoptie onderzoek is een verwijzing van een (huis)arts nodig.