Contactlenzen dragen is tegenwoordig comfortabeler en veiliger dan het ooit is geweest. Contactlenzen hebben uiteraard wel aandacht en zorg nodig. De omgang met vormstabiele (harde) contactlenzen is echter snel geleerd en de verzorging ervan kost weinig tijd en moeite.
Tips voor als je harde contactlenzen draagt
De eerste keer
Het is verstandig om jezelf aan te leren altijd met hetzelfde oog te beginnen, zowel bij het inzetten als uithalen. Zo voorkom je dat je de lenzen per ongeluk verwisseld. Voordat je gaat beginnen was je je handen grondig. Gebruik bij voorkeur desinfecterende zeep (zonder toevoeging van lotion en parfum) en droog ze af met een pluisvrije handdoek.
Om de lens gemakkelijk uit de verpakking te halen kun je de contactlens houder eerst heel licht schudden vervolgens trek je voorzichtig de folie eraf. Er zijn speciale tools die je kunnen helpen om de lens uit de verpakking te halen zoals de ‘hard lens handler‘. Gebruik nooit een pincet of andere hulpmiddelen.
Neem de contactlens voorzichtig uit de lenshouder zonder deze met de vingernagel aan te raken of langs de rand van de houder te schuiven. Het is aan te bevelen om de harde doorlatende contactlenzen na het uitnemen ‘s avonds te reinigen zodat ‘s ochtends de lens direct op het oog geplaatst worden.
Opbouw schema voor nieuwe lensdragers
Als je voor het eerst begint met lenzen dragen mag je de lens nog niet meteen de hele dag inhouden. Het opbouw schema is als volgt:
Dag 1: 2 uren
Dag 2: 4 uren
Dag 3: 6 uren
Dag 4: 8 uren
Dag 5: 10 uren
Dag 6: 12 uren
Lenzen indoen
- Leg de vochtige contactlens met de bolle kant op de top van de wijsvinger.
- Belangrijk bij het inzetten is dat je de oogleden wijd uit elkaar houdt en niet knippert.
- Kijk naar beneden en ga met je linkerhand van bovenaf naar je rechteroog toe. Plaats de middelvinger op het ooglid onder de wimper rand en trek met je vinger je ooglid omhoog.
- Met de middelvinger van de hand waarmee de contactlens op het oog wordt gezet, beweegt u het onderste ooglid naar beneden.
- Breng de wijsvinger met de contactlens langzaam naar het oog toe, blijf met het andere oog goed in de spiegel kijken (sluit dit oog niet tijdens het inzetten). Blijf strak vooruit kijken en knipper niet totdat de contactlens echt op het oog ligt.
- Mislukt het inzetten, spoel de lens opnieuw af met inzetvloeistof en probeer het opnieuw.
- Wanneer de lens in het oog zit houdt het hoofd rechtop en kijk naar beneden zodat je de randjes in het begin wat minder voelt. In het begin zul je de contactlens zeker nog wel eens voelen, maar dat went snel en na verloop van tijd is dat gevoel weg.
Tip voor het indoen van lenzen
- Blijkt na het inzetten een stofje of haartje achter de lens te zitten, wrijf dan niet in het oog. Haal de contactlens van het oog af, maak hem schoon, spoel hem af met inzetvloeistof en plaats de lens opnieuw in het oog. Na het inzetten van beide contactlenzen giet je de bewaarvloeistof uit de houder. Vervolgens spoel je de houder om met de daarvoor geadviseerde vloeistof: Gebruik nooit kraanwater.
- Als de vorm stabiele contactlens per ongeluk op het oogwit terecht komt, laat dan de oogleden voorzichtig los en sluit even de ogen. Wanneer je nu de ogen in de richting van de contactlens draait schuift de contactlens vaak vanzelf op de juiste plaats. Lukt dat niet dan kun je de contactlens met behulp van het onder- of boven ooglid richting de pupil verschuiven. Duw nooit rechtstreeks op de contactlens. Als deze methode niet werkt dan kun je een speciaal contactlens zuigertje ‘hard lens handler‘ gebruiken om de lens van het oog af te nemen.
- Om economischer met je vloeistof om te gaan kun je de vloeistof uit de houder gebruiken om ‘s avonds je lens schoon te maken en af te spoelen. Gebruik wel altijd verse vloeistof om de lenzen ‘s nachts in te bewaren zodat de lenzen goed gedesinfecteerd worden.
Een vorm stabiele contactlens kan wel eens onder het ooglid glijden, maar kan onmogelijk achter het oog raken.
Lenzen uitdoen
Was altijd je handen grondig. Gebruik voor voorkeur desinfecterende zeep(zonder toevoeging van lotion of parfum) en droog ze af met een pluisvrije handdoek voordat je aan de slag gaat. Zet de lenshouder open en leeg voor je neer.
Methode 1
- Houd het oog open op dezelfde manier als bij het inzetten.
- Plaats de wijsvinger van de hand waarmee de contactlens uitgehaald wordt in de buitenste ooghoek op de oogleden.
- Buig het hoofd voorover, kijk iets in de richting van de neus, trek de vinger langzaam naar buiten en knipper daarna. De contactlens valt uit het oog.
- Vang de lens met de andere hand, die als een kommetje onder het oog wordt gehouden, zodat de lens niet weg kan schieten.
Methode 2
- Hierbij maak je gebruik van een contactlens zuigertje ‘hard lens handler‘ om de lens uit te nemen.
- Neem het zuigertje tussen duim en wijsvinger en open uw ogen zover mogelijk. Plaats het zuigertje loodrecht op de contactlens.
- Het zuigertje hecht zich aan de contactlens en zo kun je de lens uit het oog nemen.
Tips voor het uitdoen van lenzen
- Wanneer je een hulpmiddel gebruikt hebt bij het uithalen van de lens maak deze dan na gebruik schoon met bewaarvloeistof. Laat het drogen aan de lucht, stop het nooit vochtig terug in de houder.
- Als je de vorm stabiele lenzen een langere tijd niet draagt kun je ze het beste nat opbergen, nadat ze eerst zorgvuldig gereinigd zijn. Voordat je de lenzen weer gaat dragen moeten ze eerst wel gereinigd worden en enkele uren in de bewaarvloeistof hebben gestaan voor een goede bevochtiging.
- Zet de contactlenzen altijd in voor oog cosmetica of huidcrème aangebracht wordt. En neem ze uit voor de make-up of huidcrème verwijderd wordt.